Monday, February 22, 2010

3. Atena - Voiaj in istorie si cultura...*


Grecia este intotdeauna mai mult decat te astepti. In jurul fiecarui colt se pare ca licareste o splendida ruina ce ascunde un tezaur care indica gloria trecuta si indelungata stapanire umana, o pravalie plina cu artizanat ce te imbie, o plaja langa o statiune cu bungalow-uri, o intindere de mare safirica sau o taverna langa drum, in care poti pierde orice notiune a timpului la un pahar cu vin.

Aceasta imbinare de antic si modern face vizitatorul sa planeze intre realitate si fantezie pana ce el reuseste sa uneasca lunga istorie a Greciei din cele mai vechi timpuri cu prezentul viu.

Attica este regiunea Greciei unde in antichitate a inflorit filozofia si democratia ateniana. In acest mic colt al pamantului vitalitatea grecilor si-a gasit expresia in toate domeniile de creatie si gandire, dand nastere minunatei si nemuritoarei civilizatii attice care a schimbat viziunea intregii lumi occidentale. Attica are legaturi stranse cu trecutul istoric a carui amprenta este pretutindeni intalnita. Denumirile de locuri si vestigii arheologice ca cele de la Marathon, Eeusis, Brauron, Ramnos, Sunion si chiar Atena, ne aduc in memorie o veche Grecie care in indelungata ei existenta a exercitat o influenta incomensurabila.

Grecia nu traieste in trecut. Alaturi de frumusetea peisajului, de istorie si de marea limpede si albastra exista dotari turistice moderne, hoteluri de categoria intai, bungalow-uri la tarmul marii si terenuri de sport. Drumuri excelente pornesc din Atena spre toate punctele Atticii. Putinele mici campii ale Atticii sunt cultivate intensiv cu vita de vie, legume si pomi fructiferi. Maslinul este pretutindeni prezent. Attica este de asemenea partea cea mai industrializata a Greciei, avand un loc preponderent in economia tarii. Aceasta zona minunata este strabatuta de Ilissos si Kifissos, rauri mici, fara importanta deosebita, legate doar, istoric, cu trecutul indepartat al Atticii.

Litoralul Atticii este renumit, din cele mai vechi timpuri, pentru frumusetea lui. Din punct de vedere geografic Attica este o peninsula triunghiulara ce se sfarseste la sud cu capul Sunion, incoronat de renumitul templu al lui Poseidon.

Centru administrativ si cultural al Greciei, Atena este una dintre cele mai vechi capitale ale lumii occidentale. Situata pe coasta de vest a Atticii, protejata din trei parti de muntii Egaleo, Parnasos, Pendeli si Ymmitos si marginita pe cea de-a patra parte de golful Saronic, impreuna cu portul Pireului si suburbiile, Atena formeaza o imensa aglomeratie de aproximativ trei milioane de oameni. Construita in cea mai mare parte in cursul ultimilor patruzeci de ani, partea moderna a orasului, in continua expansiune, isi etaleaza padurea sa de imobile pana la picioarele muntilor inconjuratori si pana pe coasta ocidentala a Atticii. Oriunde ti-ai intoarce privirea exista ceva de vazut : o mare stralucitoare, munti cu contur delicat, amprente de netagaduit ale unui trecut indepartat sau realizari tehnologice ale secolului 20.

Atena a fost initial locuita acum 6.000 de ani de Pelasgieni si mai tarziu de ionieni care s-au instalat in aceasta fortareata naturala, marea stanca a Acropolei, sau orasul de sus, dupa cum ii spun grecii. Orasul s-a dezvoltat si a fost consacrat zeitei Atena care ii poarta si numele. A cunoscut prima sa inflorire in epoca miceniana (1.600-1.100i.Hr.). La finele secolului al VI-lea i.Hr. tirania (probabil regala) a fost inlocuita cu un regim democratic care a condus la o civilizatie fara precedent in istoria umanitatii. In secolul al V-lea i.Hr. sub guvernarea luminata a lui Pericle, Atena a atins apogeul cultural, economic si militr, fapt ce a facut ca aceasta perioada sa fie numita “varsta de aur a Atenei”. In epoca elenistica precum si in cea bizantina Atena a jucat un rol secundar. Dupa eliberarea greciei de sub jugul ottoman, in 1834, Atena a fost proclamata capitala statului Elen.

Oriunde te-ai afla in Atena privirea iti este irezistibil atrasa de Acropole, aceasta imensa roca de calcar ce se ridica la 156 de metri deasupra orasului, si de delicatele coloane de marmura alba ale Parthenonului care se detaseaza pe albastrul cerului ca un simbol nemuritor al spiritului si geniului uman.

Sapaturile arheologice efectuate pe Acropole au relevat ca aceasta stanca sacra a fost locuita inca din epoca neolitica, cu 6.000 de ani in urma. Mai intai pelasgienii, apoi ionienii, au venit sa se stabileasca aici, traind in pesteri, in special pe versantul de nord, pe timp de pericol cautand refugiu pe culme. Atrase de izvoarele naturale ale Acropolei, diferite triburi au ocupat pantele naturale ale colinei apoi incet incet regiunile inconjuratoare ca Pnyx, Agora, Keramicos.

In acest fel, pana la mijlocul secolului al VI-lea i.Hr., Atena a ajuns sa se intinda pana la picioarele muntilor Lycabettus si Ymmitos. Primele temple de piatra au fost construite la inceputul secolului VI i.Hr., inlocuindu-le pe cele de lemn. Parthenonul a fost dedicat zeitei Atena, unele dintre sculpturile acestuia fiind gazduite de Muzeul Acropolei. In timpul razboaielor medice, Acropole a fost in intregime golit. Monumentele splendide pe care le vedem azi aici dateaza din perioada marilor lucrari de reconstructie intreprinse de catre Pericle (460-429i.Hr.). De atunci Acropole a ramas mai mult sau mai putin intact, in pofida fortificatiilor si transformarilor facute de diferiti cuceritori. In 429 d.Hr. templul a fost transformat in biserici crestine ortodoxe si mai tarziu, sub ocupatia turceasca, a fost facut moschee. In timpul asediului Atenei de catre venetiei, in 1687, unele dintre cladiri au fost partial distruse de obuze.

Celebru in lumea intreaga pentru armonia si aparenta simplitate a liniilor sale, Parthenonul este un templu doric din marmura de Pendeli, ridicat in cinstea fecioarei (in limba greaca “Parthena”) Atena. El a fost ridicat pe ruinele a doua temple anterioare iar constructia lui a durat 15 ani (447-423i.Hr.).

Micul si elegantul edificiu aflat la dreapta Propileei (intrarea monumentala a Acropolei) este Templul Atenei Nike, numit de asemenea si Templul Victoriei Neinaripate. Ridicat in secolul al V-lea i.Hr. pentru comemorarea victoriilor grecilor asupra persilor, el este decorat cu o friza ce reprezinta scene din lupta. In acest mic templu, in trecut, atenienii aduceau omagii Atenei Nike, “fara aripi”, asa incat ea sa nu poata zbura departe de Atena.

Erechtion, templul dedicate regelui erou Rechteu (identificat mai tarziu cu Poseidon), se distinge prin maretia cariatidelor, statui de tinere ce tin pe capetele lor acoperisul templului. Aici, dup vechii greci, Atena si Poseidon si-au disputat suprematia asupra orasului Atena. Zeita a invins facand sa rasara din pamant un maslin.

Muzeul se afla in partea de sud-est a Acropolei si adaposteste descoperiri arheologice nepretuite, prezentate in ordine cronologica incepand cu perioada arhaica (800-600i.Hr.), trecand prin epoca clasica (500-400i.Hr.), elenistica (300i.Hr.) si perioada romana. Printre piesele cele mai remarcabile expuse in cele noua sali ale muzeului se pot remarca sculpturile si basoreliefurile provenite de pe frontoanele, frizele si metopele Parthenonului, Erechtionului si Templului Atenei Nike. Poate fi admirata de asemenea si o extraordinara colectie de “cores” (statui de fete tinere cu un zambet arhaic caracteristic).

Teatrul lui Dionysos este tearul unde au fost jucate pentru prima oara tragediile si comediile marilor autori dramatici ai antichitatii (Eschil, Sofocle, Euripide, Aristofan, Menandru). Este situat la picioarele versantului sudic al Acropolei, langa “Sanctuarul lui Dionysos”. Initial teatrul a avut scaune din lemn care au fost inlocuite cu scaunde de piatra intre 342-326 i.Hr., o parte dintre care pot fi vazute inca si in zileel noastre. Cele 78 de randuri pot primi 20.000 de spectatori. Randul intai are 67 de “tronuri” din marmura destinate inaltilor demnitari (preoti, magistrati, notabilitati etc.).

Odeonul lui Herod Atticus, aflat la picioarele Acropolei, a fost construit in secolul al II-lea d. Hr. de catre Herodus Atticus in memoria sotiei sale Regilla. Este forma tipica de teatru roman vechi cu o capacitate astazi de 5.000 spectatori. Scaunele au fost restaurate in 1950-1961. La origine a fost folosit pentru concerte si reprezentatii teatrale, de asemenea si pentru competitii. Astazi el gazduieste cadrul de manifestari artistice intitulate “Festivalul Atenei” care in fiecare vara prezinta concerte, recitaluri si spectacole de opera si teatru.

La vest de Acropole se intinde mica colina a Areopagului unde isi avea sediul cel mai vechi tribunal atenian. Putin mai departe se afla Pnyx, o colina mai joasa unde se intrunea Adunarea Poporului. Cea mai inalta dintre colinele din fata Acropolei este incununata de un monument din marmura ridicat in secolul al II-lea d.Hr. in onoarea lui Philopappos, binefacatorul Atenei.

La est de Acropole se inalta, colosale si elegante, coloanele Templului lui Zeus Olympianul a caror constructie inceputa de Pisistrate in 530 i.Hr., a fost finalizata in epoca romana, in 129 d.Hr. de catre Hadrian. Arcul lui Hadrian, situat langa Templul lui Zeus Olympianul, a fost ridicat in timpul romanilor pentr a marca granita intre “Orasul lui Hadrian” si “Orasul lui Tezeu”, dupa cum se poate citi si pe inscriptia de pe coloane. Printre alte monumente situate la picioarele Acropolei se poate remarca un impresionant turn octogonal gravat cu inscriptii si decorat cu basoreliefuri reprezentand pe zeii vanturilor. Acest edificiu construit in secolul I i.Hr., servind ca ceas hidraulic si completat cu un cadran solar si o girueta este cunoscut sub numele de Turnul Vanturilor.

Monumentul lui Lisicrate este un mic edificiu de marmura, din secolul al IV-lea, asezat acolo unde lordul Byron a stat in timpul primei sale vizite la Atena. Monumentul, de forma circulara, a fost construit de Lisicrate, invingatorul unui concurs desfasurat in onoarea lui Dionysos.

Plaka este pentru Atena ceea ce Covent Garden este pentru Londra, Cartierul Latin sau Montmartre pentru Paris. Pentru atenieni Plaka este cartierul zeilor. Situat la picioarele Acropolei, a fost din cele mai vechi timpuri centru Atenei. La fiecare pas, pe fiecare alee, la fiecare cotitura, se afla cate o surpriza : biserici, ruine antice, cladiri neoclasice, case france, toate combinate cu viata moderna a Atenei, impletind intr-un mod original trecutul cu prezentul.

Colina Lycabetus conica este incoronata de bisericuta Sfantului Gheorghe. Urcusul pana in varf se poate face pe jos sau cu telecabina. Odata ajuns sus, panorama iti rasplateste efortul. Un snack-bar si un restaurant iti permit sa iei masa sau sa servesti o bautura racoritoare.

Cateva edificii din centrul Atenei sunt operele arhitectilor bavarezi adusi in Grecia de regele Otto, in secolul al XIX-lea. Cele mai cunoscute dintre aceste cladiri neoclasice sunt Academia, Universitatea si Biblioteca Nationala, aflate toate trei pe strada Universitatii (Panepistimiou).

Piata Syntagma este inima Atenei contemporane, in jurul ei existand hoteluri luxoase, birouri si un sir de cafenele in aer liber. Cladirea Parlamentului si mormantul Soldatului Necunoscut sunt situate in partea de sus a pietei.

Stadionul din Atena a fost complet reconstruit pentru primele Jocuri Olimpice Moderne din 1896. stadionul se ridica pe locul vechiului stadion construit in 330 i.Hr. Pistele lui masoara 204 metri lungime si 33,50 metri latime. Poate primi pana la 60.000 de persoane.

Templul lui Hefaistos, care domina privelistea pietei vechi (Agora) este cel mai bine conservat templu grec. El este cunoscut de asemenea sub numele – inexact – “Thision”.

*N.B.: adaptare dintr-un ghid de calatorie

No comments:

Post a Comment